Vad vet du om enskilt avlopp?

Vad vet du om enskilt avlopp?

Hejsan alla läsare här i Uppsala med omnejd! Idag ska jag försöka lära er allt ni behöver veta om enskilt avlopp. Jag vet att det låter tråkigt, men jag lovar att det är viktig information som alla borde känna till!

Det finns två huvudsakliga typer av avlopp, enskilt avlopp och kommunalt avlopp. Enskilt avlopp är ett system som du installerar själv för att hantera ditt hus eller lägenhetsavfall. Kommunalt avlopp är ett system som är anslutet till en större kommunalsanitäranläggning och tas hand om av din kommun.

Enskilt avlopp är vanligtvis mycket enklare och billigare att installera än kommunalt avlopp. Det finns dock vissa nackdelar med detta som jag ska gå in på mer detaljerat lite senare. Det består normalt av ett eller flera septiktankar, en infiltrationstank och en dräneringstank. Septiktankarna är de största tankarna och är där alla dina husavfall hamnar första gången. Infiltrationstankarna är mindre och är där vattnet från septiktankarna filtreras ytterligare. Dräneringstankarna är de minsta tankarna i systemet, och det är här det slutliga reningen av vattnet sker.

Det finns tre olika typer av dräneringstankar som du kan välja mellan: gravitationsdränering, pressdränering och pumpningsstation. Gravitationsdränering är den enklaste typen av dräneringstank och använder bara tyngdkraften för att flytta vattnet från tanken till den slutliga destinationen. Pressdränering använder lufttryck för att skicka vattnet från tanken till den slutliga destinationen och är vanligtvis mycket effektivare än gravitationsdränering. Pumpningsstationer är de mest kostsamma och komplexa dräneringstankarna, men de är också de mest effektiva.

Kommunalt avlopp är vanligtvis mycket mer komplext och kostsamt att installera, men det har också många fördelar. För det första slipper du oroa dig för reningen av ditt husavfall eftersom det tas hand om av din kommun. Det betyder också att du inte behöver installerat ett eget dräneringssystem, utan allt vatten från ditt hem leds direkt till den stora kommunala sanitäranläggningen.


Kommentarer är stängda.